Equi Summa
Voor u en en uw paard!
 

Lessen bij Equi Summa

Bij Equi Summa kan je ook lessen krijgen. En wel lessen in de freestyle methode van Emiel voest van de Freestyle Academy. Dit zijn lessen met je eigen paard (eventueel mogelijk met een paard van mij) op jou eigen locatie (eventueel op mijn locatie mogelijk) in het loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Deze lessen zijn geschikt voor iedereen, van jong tot oud, ruiters/amazones, maar ook mensen die niet rijden, voor mensen die mennen of iets anders doen met hun paard. Het is een welkome afwisseling en een goede manier van trainen. Ook ter voorbereiding van het zadelmak maken is dit een goede opstart. 

We beginnen altijd met het loswerken. Dit is het in vrijheid werken met je paard. Je paard loopt in een afgezet stuk (ongeveer 14 x 14 meter). Hij loopt helemaal vrij, zonder halster of touw of iets dergelijks. In dit vierkant ga jij met je paard aan de slag. Door middel van lichaamstaal ga je je paard sturen en het tempo bepalen. Je gaat van richting veranderen en het tempo ga je wisselen. En dit alles door alleen je lichaam te gebruiken, geen hulpmiddelen, geen stem alleen je lichaam en ter ondersteuning een leadrope. Het loswerken is goed voor de band tussen jou en je paard, Er word duidelijk dat jij de leidinggevende positie hebt, je bent niet alleen een goede en evenwichtige leider voor je paard, maar ook een vertrouweling. Je paard kan op je vertrouwen en kan bij je terecht. Tevens is het goed voor de conditie en balans zonder dat je erop zit of eraan zit met een lijn. 

Hierna gaan we door naar het grondwerken. Het grondwerk zijn gehoorzaamheidsoefeningen. Het zijn tevens ook de dagelijkse dingen die je doet je met paard. Het paard in de wei zetten, van stal halen, allemaal dingen waarbij je je paard ergens naar toe leid. Hoe doe je dat op een veilige en duidelijke manier. Hoe reageer je als je paard iets eng vind of weg springt/rent. Dit zijn een paar voorbeeldjes hoe een grondwerktraining eruit kan zien. Tevens doen we met het grondwerken ook een stukje obstakel training. Hoe leid je je paard veilig en vertrouwd tussen al die 'enge' obstakels heen. Hoe zorg je ervoor dat je paard rustig blijft en jou vertrouwt achterna loopt. Ook zijn er in het grondwerk een aantal trainingsoefeningen. Zoals stelling vragen, wijken, keerwending om de voor of achterhand. Op die manier kan je ook al een aantal oefeningen die je later in het zadel mee pakt oefenen op de grond, zonder dat je erop zit en hem misschien wel in de weg zit. 

Daarna gaan we door naar de dubbele lange lijnen. Voordat we deze er zomaar aanhangen hebben we eerst een aantal voorbereidende oefeningen, op deze manier zorgen we ervoor dat jij en je paard goed voorbereid bent voordat je zomaar 2 lijnen in je hand hebt. 

Het werken met de dubbele lange lijnen is een goede voorbereiding voor onder het zadel. Je bent namelijk al bezig om je paard te trainen in de rijtypische balans. Hij word sterker en kan je dan beter dragen. Je kan oefeningen doen die je paard onder het zadel ook lastig vind, zo kan je deze doen zonder dat je erop zit en het voor het paard nog moeilijker is. Het is een goede afwisseling voor als je wel al fanatiek rijd met je paard. 

IMG_0304
IMG_0304
IMG_0044
IMG_0044
IMG_0051
IMG_0051
IMG_1398
IMG_1398
IMG_1425
IMG_1425
IMG_1467
IMG_1467
IMG_1468
IMG_1468
IMG_1487
IMG_1487
IMG_1499
IMG_1499
IMG_1500
IMG_1500
IMG_1503
IMG_1503
IMG_1504
IMG_1504